Gittiğim Şehirler:

06 Temmuz 2013

Prag


Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan ve Avusturya birbirine çok yakın. Eğer zamanınız varsa, uçakla bir tanesine gidip kalanları otobüs veya trenle aradan çıkarmanızı öneririm. Şahsen ben Münih’ten Prag’a, Eurolines otobüs firmasıyla 9 Euro’ya gittim.

 

Florenc Otobüs Terminali-Şehir Merkezi Ulaşım:

Eğer eşyanız az ise Florenc otobüs terminalinden şehir merkezine yürüyerek ulaşmanız mümkün (ve tavsiye edilir çünkü gayet kısa bir mesafe). Ancak çok fazla bavulunuz varsa Metro’nun B hattıyla Mustek  durağına gidip buradan  A hattına geçiş yapmanız ve Staromestske Nam. durağında inmeniz gerekiyor.
Bilet fiyatları için: http://www.myczechrepublic.com/prague/tickets_fares.html

Prag Metro Haritası


Konaklama:

Prag şehir merkezini yürüyerek rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Ancak bunun için kalacağınız yeri çok dikkatli seçin.
Şehir,  Praha 1, 2, 3… şeklinde bölgelere ayrılmıştır. Kalacağınız otelin mutlaka Praha 1 bölgesinde (Stare Mesto) olmasına özen gösterin. Otel tanıtımlarındaki şehir merkezi ifadesine kanmayın. Adresinde Praha 1 yazdığından emin olun. Bu bölgedeki oteller çok pahalı olur diye düşünmeyin, booking.com veya hostelbookers sitelerinden uygun fiyatlı hostel ve oteller bulabilirsiniz.
 
Prag'ın Kısımları






Prag Eski Şehir Turu
   
Öncelikle ilk gördüğünüz turist info’dan ücretsiz şehir haritası alın (Eski şehir meydanında bir şubeleri mevcut, mutlaka başka yerlerde de vardır ama bana denk gelmedi).


Haritanızı aldıktan sonra şehri gezmeye başlayabilirsiniz.Görülmesi gereken belli başlı yerler şöyle;


  • Astronomik Saat:

Eski şehir meydanında bulunan saat, 1410 tarihinde yapılmış. Dünyadaki en eski üçüncü astronomik saat ama diğer ikisi artık çalışmıyor.


Saatin çok fazla ziyaretçisi olmasının bir diğer sebebi ise üzerindeki kuklaların her saat başı küçük bir gösteri yapması. Dört büyük günahı temsil eden kuklalardan biri, keyif düşkünü bir Türk’ü canlandırıyor. 



  • Karluv Most (Charles Bridge)
15. yüzyıl’da inşa edilmiş olan köprü, bir zamanlar Vltava Nehri’nin üzerindeki tek geçiş yolu olması sebebiyle önemli bir ticaret merkeziymiş. Günümüzde de birbirinden güzel ve yaratıcı hediyelik eşyalar satılıyor.


Ne yazık ki belirli bir saatten sonra aşırı kalabalık oluyor. Sabah erken bir saatte uyanıp köprünün tadını çıkarmanızı öneririm.


  • Prag Kalesi (Prazsky Hrad)-St.Vitus Kathedrali-Kafka’nın Evi:
Prag Kalesi’ne gitmek için Charles Köprüsü’nü kullanarak Vltava Nehri’nin diğer tarafına geçmeniz gerekiyor. Sonrasında yokuş yukarı tırmanmaya başlayacaksınız.
Prag Kalesi 870 yılında inşa edilmiş, Avrupa’daki en büyük Ortaçağ Kalesi. Günümüzde, Çek Cumhuriyeti’nin yönetildiği yer.
Kalenin girişindeki muhafızlar her saat başı görev değişimi seremonisi yapıyorlar.



Muhafızların arasındaki kapıdan geçip içeriye doğru yürürseniz karşınıza Prag’ın sembollerinden, şehrin en büyük kilisesi St. Vitus Kathedrali çıkacak. Eski zamanlarda kral ve kraliçelerin taç giyme töreninin gerçekleştiği mekan.





Kiliseyi geçip, Ziatá ulička caddesine yürümeye devam edin. Küçük ve rengarenk evlerin dizildiği bu tarihi sokakta Kafka’nın Evini bulacaksınız. Sokağa giriş saat 6’ya kadar ücretli, 6'dan sonra ücretsiz de girebiliyorsunuz ancak dükkanların çoğu kapanmış oluyor. Aşağıdaki resimde küçük mavi ev Kafka'nınki.



Prag'da Kahvaltı Keyfi: Cafe Savoy


Prag’a gitmemden sanırım bir yıl kadar önce, seyahat dergilerinin birinde Prag’ın cafeleriyle ilgili bir yazı okumuştum. Cafe Savoy’da kahvaltı fikri o kadar cazip gelmiş ki, Prag’a gitme ihtimali ortaya çıkınca aklıma gelen ilk şey o yazı oldu.


Prag yiyecek içecek bakımından diğer Avrupa şehirlerine kıyasla oldukça ucuz. Cafe Savoy gibi çok hoş bir mekanda kişi başı yaklaşık 18 TL ödeyerek güzel bir kahvaltı edebilirsiniz.
Burada beş çeşit kahvaltı mevcut.  (bkz:http://cafesavoy.ambi.cz/en/#menu-2772 ). 

Benim tercihim çay kahve yerine sıcak çikolata içeren Savoy Breakfast’tan yana oldu. Sabah sabah sıcak çikolata fikri kimilerine ağır gelebilir ama bu sıcak çikolata alıştığımızdan daha az tatlı ve dolayısıyla çok daha hafif. Aşağıdaki resimde görülebileceği üzere küçük metal bir sürahinin içinde getiriliyor; fincanınızdaki bittikçe yenisini dolduruyorsunuz.  

Kahvaltı iki aşamada sunuluyor. İlk aşamada tatlılar sofraya getiriliyor. Ev yapımı reçel, çiftlik tereyağı, fındıklı mermer keki ve ev yapımı ekmekler… Sonraki aşamada ince birer dilim Prag jambonu, organik Emmental peyniri ve yumurta. 

Burada kahvaltı etmek çok güzel bir deneyimdi ama benim gibi kahvaltısını tuzlu ağırlıklı etmekten hoşlananlar için jambonla peynir birkaç dilim daha fazla getirilebilirdi diye düşünüyorum.  


Prag Birahaneleri
  •  U MEDVİDKU

1466’da kurulmuş olan birahane-restoran, U-Fleku’daki turist kalabalığından kaçmak için ideal bir mekan.


U Medvidku’yu yerel bir blogger’ın yazdığı Çek birahaneleriyle alakalı bir yazıda görüp denemeye karar vermiştim. Yemek için vakit bulamadım ama biralarını tatma fırsatım oldu. Özellikle sadece bu birahane’de üretilen Old Gott ve XBeer33 bira çeşitlerini denemenizi öneririm. İlki tamamen doğal maddelerden üretilmiş, pastörize edilmemiş ve yüksek oranda mineral ve B vitamini içeren bir birayken, ikincisi dünyadaki en yüksek alkol oranına sahip bira olma ünvanını taşıyor. Bu sebeple X33’ün daha çok yemeklerden sonra daha çok sindirmeye yönelik tüketilmesi tavsiye edilmiş.




Burasının geleneksel Çek yemeklerini denemek için de uygun bir yer olduğunu düşünüyorum. Maalesef ben burada birşeyler yeme fırsatı bulamadım ama tavsiyem üzerine giden bir tanıdığım, kıtır ekmekli soğan çorbasını denemiş ve oldukça beğenmiş. 

  • U FLEKU
U Fleku Prag'ın en eski ve en turistik birahanesi, fiyatlar ise diğer birahanelere göre daha yüksek. Bu sebeple, yerel halkı kendisine küstürmüş olsa da birasının kalitesi konusunda çoğu kişi hemfikir. Bir akşam gidip dark lager'ini tatmanızı öneririm.
U Fleku